ONLİNE İŞİTME TESTİ
SATIŞ MERKEZLERİ
FRANCHISING

Bebek ve çocuklarda işitme kaybının sebepleri nelerdir?

Bebeklerde ve çocuklarda işitme kaybı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan (konjenital) işitme kaybı doğumdan itibaren var olan bir işitme kaybını ifade etmektedir.

Kulak yolunun, orta kulağın, iç kulak ya da işitme sinirinin gelişmemiş olması gibi doğuştan gelen yapısal bozukluklar işitme kaybının sebeplerinden birisidir.

Bebeklerde işitme kaybı oluşum zamanına göre 3 e ayrılmaktadır.

Doğum Öncesi (Prenatal): Genetik faktörler , annenin gebelik döneminde geçirdiği enfeksiyonlar veya ototoksik ilaç kullanımı , alkol tüketimi , kan uyuşmazlığı , akraba evliliği vb. gibi durumlar işitme kaybına neden olabilmektedir.

Doğum Sırası (Perinatal): Düşük doğum ağırlığı, kordon dolanması , prematüre doğum , doğum sırasında baş boyun ve kulağın zarar görmesi vb. gibi durumlar işitme kaybına neden olabilmektedir.

Doğum Sonrası (Postnatal): Ateşli hastalık, kronik orta kulak iltihabı, travma, ototoksik (kulağı etkileyen) ilaç kullanımı geçici veya kalıcı işitme kaybına sebep olabilmektedir.

Bebek ve çocuklarda işitme kaybının erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. İşitme kaybı küçük yaşta fark edilmezse, çocukta konuşma ve dil gecikmesi, sosyal ve duygusal problemler yaşaması, ve okul başarısının düşmesi gibi durumlar görülebilmektedir. İşitme kaybını erken dönemde teşhis etmek amacıyla ülkemizde Yenidoğan İşitme Taraması 2004 yılından itibaren Ulusal program olarak uygulanmaya başlamıştır.

Çocuğunuzda işitme kaybı olduğunu nasıl anlarsınız?

Çocuğunuzda işitme kaybı olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmanla görüşmeniz önerilmektedir çünkü erken teşhis ve tedavi sayesinde işitme kayıplı çocuklar normal işiten yaşıtları gibi dil ve konuşma gelişimi gösterebilmektedir.

İşitme kaybı olan bebek ve çocuklarda aşağıdakilerden bir ya da birden fazlası gözlenebilir.

  • Çocuğun/ bebeğin sese tepkisinin kısıtlı olması ya da hiç olmaması
  • Çocuğun yaşına uygun dil ve konuşma geliştirmemesi, iletişim için konuşmayı kullanmaması
  • Konuşmasının anlaşılabilirliğinin yaşıtlarına göre düşük olması
  • İşitme kaybının şekline göre konuşmanın belirli seslerini çıkarmada güçlük
  • Görsel ipuçları (örneğin konuşan kişinin dudaklarını görmeden) olmadan konuşmayı anlayamaması
  • Okul başarısının düşüklüğü
  • Okuma- yazma güçlüğü yaşaması

Çocuğunuzda yukarıda belirtilen durumlardan bir veya daha fazlasını gözlemliyorsanız, Helix işitme merkezlerimizden online randevu alabilirsiniz.

Pediatri İşitme Cihazları

Ayrıca sitemizden çocuklar için özel olarak geliştirilmiş Pediatri işitme cihazları hakkında bilgi alabilirsiniz.

HIZLI ERİŞİM
İŞİTME TESTİ RANDEVU FORMU
SATIŞ MERKEZLERİMİZ

Yeni Şube ekle