ONLİNE İŞİTME TESTİ
SATIŞ MERKEZLERİ
FRANCHISING

İşitme Testi Nasıl Yapılır ?

işitme testi nasıl yapılır
işitme testi nasıl yapılır
İşitme testi;  bireylerin işitme eşik seviyelerinin belirlenmesi amacıyla, odyologlar veya Odyometristler tarafından odyometri adı verilen cihazlar aracılığı ile, yapılan bir ölçüm yöntemidir.

İşitme Testi Nasıl Yapılır ?

İşitme testi yapılırken;

  • Hasta akustik odaya alınır.
  • Hastadan kısa bir anamnez alınır.
  • İşitme kaybı ile ilgili bilgileri not edilir.
  • Bu aşamalardan sonraki en önemli kısım testin nasıl yapılacağının anlatılmasıdır.
  • Hastaya testin nasıl yapılacağı ile ilgili yönerge verilir.

Genellikle; ‘’Size bir kulaklık takacağım, kulaklıktan değişik ton ve sinyallerde sesler gelecek. Siz bu sesleri her duyduğunuzda, çok az çok kısık da duysanız dahi size vereceğim bu butona basıp çekeceksiniz. Ses duymazsanız basmamalısınız’’ denilir.

Bu kısım testin en önemli kısımlarından birisidir. Hastaların çoğu daha önceden bir test tecrübesine sahip olmadıkları için testi yanlış anlayabiliyor, hem test süresi uzuyor, hemde test sonuçlarında hataya sebebiyet verebiliyor.

  • Hastanın oturma pozisyonu, test yapan personeli görmeyecek şekilde konumlandırılır, kulaklıkların kulakları iyice kapattığından emin olunur, test yapılacak alanın kapısı sıkıca kapatılarak teste başlanır.
  •  İşitme testine başlarken ilk olarak hastanın iyi duyduğu kulaktan teste başlanır

İnsanların en iyi ayırt edebildikleri frekans olan 1 khz den teste başlanır, ilk sinyal gönderimi hastanın rahat duyduğu bir işitme eşik seviyesinden başlanır ve  Hastaya  sinyal sesi gönderilir. Cevap alınan her eşikten 10 db aşağı inilir. Hiç duymadığı seviyeye kadar devam eder, Hasta duymadığı seviyeden itibaren 5 db ses artılır ve 3 sinyal gönderiminden 2 sine cevap verdiği yer eşik olarak kaydedilir.

  • Bu işlemler 1-2-4-6- 500 ve 250 hzlerde her iki kulak için bakılır ve kaydedililir.

İşitme testi kaç aşamada yapılır.

İşitme Testleri 3 aşamada yapılır. Bunlar;
Hava yolu ölçümleri, Kemik yolu ölçümleri, Konuşma odyometrisi.
Hava yolu ölçümlerinde ses kulaklıklar aracılığı ile; dış kulak orta kulak ve iç kulak yollarını kullanarak işitme sinirine ulaşırken;
Kemik yolu işitme ölçümünde dış kulak kanalı ve orta kulak bypas edillir, kulak kepçesinin arka tarafına mastoit kemik yapı diye ifade ettiğimiz bölge  üzerine takılan bir vibratör aracılığı ile ses iç kulak aracılığı ile işitme sinirine ulaşır.
Hava yolunda yani kulaklıklar aracığılı ile gönderilen ses, tüm işitme sisteminden geçtiği için işitme kaybının niceliksel olarak büyüklüğü yani işitme kaybının derecesini belirlerken,

Kemik yolundan gönderilen ses ise kafa kemiklerinin titreşmesi sebebi ile direk iç kulak aracılılığı ile işitme sinirine ulaştığı için İşitme kaybının Niteliğini belirler. Yani işitme kaybınıj kaynaklandığı bölge hakkında bilgi verir. Kısaca kemik yolu işitme kaybınının türünü belirler.

Konuşma odyometrisinde durum diğer testlere göre farklıdır. Diğer yapılan ölçümlerde safses tonları kullanılırken burada canlı konuşma uyaranı kullanılır. SRT SDS MCL ve UCL testleri olmak üzere 4 alt test grubuna sahiptir.

SRT: konuşmanın anlaşılır olduğu en düşük ses seviyesini belirler. Genellikle hava yolu eşiklerinin sağlaması olarak düşünülebilir. 3 heceli fonetik dengeli kelime listesi kullanılır.
SDS: konuşmayı ayırt etme skoru.  hastanın en rahat duyduğu şiddet seviyesinde konuşulan kelimelerin ne kadarını anladığı tespit edilir. Genellikle 25 adet fonetik dengeli tek heceli kelime listesi kullanılır. Her doğru cevaba 4 puan verilir. Sonuç yüzdelik olarak belirlenir. Burdaki yüzdelik sonuç işitme testi sonucu yüzdesi olarak algılanabilir. Bu sonuç konuşulanları ayırt etme yüzdesini ifade eder.
MCL: en rahat ses seviyesidir. Konuşulan kelimelerin en rahat anlaşıldığu şiddet seviyesini belirler.
UCl: rahatsız edici şiddet seviyedir. Konuşma uyaranlarından rahatsız olunan şiddet seviyesini belirler.
SDS, mcl ve ucl genellikle işitme kaybının patolojisi hakkında uzmanlara ip ucu verir.
Tüm bu bulgular Odyogram adını verdiğimiz formlara işlenerek hastanın işitme kaybı derecesi, işitme kaybı türü belirlenir ve testi isteyen KBB hekimine yönlendirilir.
HIZLI ERİŞİM
İŞİTME TESTİ RANDEVU FORMU
SATIŞ MERKEZLERİMİZ

Yeni Şube ekle