Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının tanısı, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu alanda çalışan uzmanlara odyolog denir. Odyologlar, işitme kaybı, kulak çınlaması (tinnitus) ve denge problemleri gibi konularda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. İşitme sağlığını korumak ve iyileştirmek amacıyla çeşitli testler ve tedavi protokollerini uygularlar.
Odyolog ile Odyometrist Arasındaki Fark Nedir?
Odyologlar ve odyometristler işitme sağlığı alanında birlikte çalışarak işitme problemi olan bireylere en iyi hizmeti sunmayı amaçlarlar. Odyologlar daha geniş bir tedavi ve rehabilitasyon perspektifi sunarken, odyometristler işitme testlerinin uygulanmasında ve sonuçların yorumlanmasında önemli bir rol oynar. Odyologlar 4 yıllık lisans eğitimini tamamlarken, odyometristler ise 2 yıllık sağlık meslek yüksek okullarından mezun olurlar. Odyometristlerin; koklear implant alanında, vestibüler patolojilerde ve rehabilitasyon alanında çalışma yetkileri bulunmamaktadır.
Devlette Odyolog Ataması Var Mıdır?
Odyologların devlete ataması yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar, KPSS puanlarına göre merkezi yerleştirme ile atanmaktadır.
Atamalarda adayların 4602 nitelik kodlu odyoloji lisans programından mezun olmaları gerekmektedir. Ayrıca, 7225 nitelik kodu (Güvenlik Tahkikatının Olumlu Sonuçlanması) özelliğini de taşımaları gerekmektedir. 2024 yılı en düşük odyolog ataması 89,98943 puan olarak belirlenmiştir.
İşte odyoloji bölümünün farklı alanlarında çalışan odyologların Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu ile yapmış olduğu röpörtajlarını sizlerle buluşturduk.
Keyifli seyirler dileriz.